Цветята като декоративен интериорен елемент

цветятя в интериора на жилището

Цветята и по конкретно букетите са основна част от цялостната композиция на интериорния проект.

Дали те са пълзящи, кичести или стройни, е въпрос на лични желания и предпочитания, но вече откъснати са декоративен интериорен елемент. Сега вече подбирането им по тон на цвета, фон и големина и начините на поставяне декорирането им се изпълнява под правила на интериорната композицията.

Ако си ги припомним, ще установим няколко основни изисквания или правила на флориста в интериорния дизайн

  • Случайните и многобройни варианти в един букет трябва да се избягват. Те са подходящи най-вече при полските цветя. Полските букети са в рустикална тема и нямат обособени правила в подреждането на стръковете. Много предпочитани в интериорния свят заради лекотата и ефирността, която създават в пространството.
  • Стъблата на цветята от градината е по-добре да не се кръстосват. За това в гърлото на съда се поставят разделителни кръстачки или рабица. Тези букети са много подходящи поставени върху мебели от масив
  • Растения с голям цвят стоят по-добре на еднаква височина. При смеден букет тъмните цветя трябва да се слагат по-ниско, а по-ясните и светлите високо. Високите и стройни цветя и зелени клонки трябва да стърчат, а големите сочни листа да се огънат ниско до гърлото на съда в интериорната композиция
  • В цветния букета могат да има в повече или цветовете, или допълнителна зеленина, но никога те не бива да са в еднакви количества за да могат да изпъкнат като интериорен детайл.
  • Цветовете с високи стебла се поставят във високи вази, а цветовете с къси стебла — в подчертано ниски вази. Цвят със стройно стъбло в стройна и тънка ваза е винаги елегантен. За кокичетата и теменужките няма по-удобен съд от малката вазичка, която ще подчертае нежността им.
  • Полските цветя изглеждат най-добре в керамичен съд, а благородните оранжерийни цветове — в по-изискани вази. Гладиолите и калиите като че ли се срастват с блестящите повърхности, докато пъстрият полски букет линее сред тях.
  • Цветовете изпъкват по-добре в едноцветни вази, които не привлиличат погледа. Вазите със сложна форма и богата украса не са подходящи за големи и живи букети.

Поради това декоративните растения в интериора трябва да бъдат малко

и да са подбрани и разделени с чувство за мярка и вкус.

Това е невъзможно при внасянето на многобройните интериорни детайли и асортимента, който се предлага в момента на пазара, като букети, аранжировки и отделни растения.

Само заради самите тях или заради тяхната красота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *