Изборът на цветове за стените във Вашия дом

Днес ще се опитаме да Ви помогнем в изборът на цветове за стените във Вашия дом.

Когато сте изправени пред този избор, трябва да знаете, че в случая няма закономерности или строго определени правила.

Върху крайният избор, влияят много фактори, като количеството естествена светлина в стаята, цветовете на вашите мебели, цялостния ефект, които желаете да постигнете и много други.

Днес от Денади Консулт ще се опитаме да ви помогнем в един много труден на пръв поглед избор – изборът на цветове за стените във вашия дом.

Когато сте изправени пред този избор, трябва да знаете, че в случая няма закономерности или строго определени правила. Върху крайният избор, влияят много фактори, като количеството естествена светлина в стаята, цветовете на Вашите мебели, цялостния ефект, които желаете да постигнете и много други.

Когато избираме цвят на стените в стаята трябва да се водим от идеята да изразим своята индивидуалност и личност. Цветът на стаята може да влияе върху нашето настроение и мисли.

Цветовете влияят на хората по много начини, в зависимост от възраст, пол, етнически произход или местен климат. Цветовете имат свойството да променят формата и големината на мебелите. Делят се на три основни вида: активни, пасивни и неутрални.

Изберете подходящия цвят за стена според личните ви вкусове и според това за какво се използва помещението. Светлите цветове създават пространство, големина и яркост на помещението. Създават “дишащи” стаи.

Тъмните цветове придават по-интимен вид на мястото.

Най-лесно се работи с неутрални цветове. Металните облицовки и огледала добавят блясък и дълбочина в стаи с монохроматичен дизайн. За да направите интересно помещението, използвайте меки, пухкави възглавници, рунтави черги, за да възбудите сетивата.

Играйте с размера на аксесоарите.

Идеално би се вписала картина в оранжеви или червени тонове. Моментално ще инжектирате чар на стаята.

Синият е любимият цвят на американците, но в интериора трябва да съответства на пространството, като го омекотява и му придава топлина. Внимавайте какъв точно нюанс на синьото ще изберете за доминиращ – небесно, тюркоазено или кобалтово.

Подходящ е изборът на син цвят на стената в случай, че е с южно изложение стаята. По този начин ще се намали възприеманата температура на психологическа основа. Чудесно се съчетава синята стена с тухлено-червен цвят мебели и настилки или с такива от тъмно дърво.

Придава се дълбочина на стаята. Ако сте решили да обзаведете и боядисате стаята в синьо и бяло, изберете по-топъл нюанс на бялото (кремаво или мръсно бяло). За текстилните повърхности използвайте такива с шарки, за да не изглежда стаята твърде сериозна и скучна.

Подобно на всички неутрални цветове (черно, бяло, бежово), зеленото има свойството да се съчетава добре с всичко. Така както се случва в природата. Използвайте зелено за стаи с малки прозорци или за такава, която няма природна гледка навън. Ще компенсирате липсата на естествената природа. Подходящо цветово решение е и ако стаята през деня се огрява от слънчева светлина, понеже зеленото е студен цвят по принцип. Спокойно можете да съчетаете стените с коренно различни по цвят мебели.

Съчетанието от огненото червено и студеното синьо ражда лилавото. То може да бъде в мек или във властен тъмен нюанс. Свързваме го с кралските особи, носещо аурата на богатството. В интериора е идеален за материи от кадифе, коприна и велур. Синкаво-лилавото приканва към себе си оранжевото и жълтото. За романтично и бляскаво настроение съчетайте лилавото със сребристи и огледални акценти. Смекчите сладостта на лавандулата с няколко предмета в черно.

Червеният цвят е доста актуален когато става въпрос за акцентиране с предмети. Но това не е единственото му приложение. Изключително подходящ е за стена, на която са поставени колекции или и други значими предмети. Така със сигурност няма да останат незабелязани. Използвайте го в съчетание с бяло и синьо за морско настроение в къщата ви. Червеното стимулира апетита и сетивата, така че е подходящо за една стена в кухнята или офиса за засилване на продуктивността.

Жълтият цвят е енергичен и весел, но ако се използва твърде ярък нюанс може да е арогантен, натрапчив и отблъскващ. Опитайте светлите, приглушени тонове. Подходящо цветово решение е за стая, която има малка или почти никаква естествена светлина. Жълтото изисква специално внимание. Нужно е да се съчетае с близък до него цвят или хладък отенък.

Оранжевото придава доста енергия на стаята. Идеално е ако искате да акцентирате. Подобно на червеното, подходящо е за рафт с колекционерска стойност. Като доминиращ цвят е добър за фамилни стаи (кухня, трапезария), където по този начин ще насърчите дейността. Този цвят изисква контрастиращ цвят на пода.